Amit jó tudni az akupunktúráról

Hagyományos kínai akupunktúra

A kínai orvoslás filozófiája szerint bizonyos tünetek megjelenése már komoly figyelmeztetés lehet a szervezet részéről. A betegség nem más, mint a szervezet belső egységének, egyensúlyának felbomlása.
Az akupunktúrás kezelés lényege pedig, hogy megpróbálja visszaadni az egység egyensúlyát, visszaállítani az egyén külső-belső harmóniáját, lehetővé téve ezzel a szervezet legjobb működését.

Alkalmazási lehetőségek
A több ezer éves kínai orvoslás szerint “minden csak energia kérdése”. Az akupunktúra az ún. láthatatlan energia-pályákon “dolgozik”. Arra hivatott, hogy helyreállítsa a megbomlott Yin és Yang „energia” egyensúlyát, és ezzel oldja a panaszokat okozó tüneteket, és azok okozóit. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha még nem lépett fel maradandó károsodás.

A teljesség igénye nélkül említek meg néhány jól kezelhető tünetet:

Fejfájás és migrén
Az akut és krónikus fejfájás (beleértve a migrént is!) remekül orvosolható akupunktúrával, miután a nyugati orvoslás eszköztárának segítségével (CT –komputertomográfia rövidítése, megy röntgensugarakkal végzett speciális felvételi eljárás, MRI – „Magnetic Resonance Imaging” rövidítése, melynek jelentése: mágnesesrezonancia-képalkotás, valamint neurológus-, szemész szakorvos stb.) kizártunk minden komoly betegséget.

Ujjzsibbadás
Kiváltója leggyakrabban nem a kézízület problémája, hanem a nyakcsigolyáké. Természetesen először reumatológus szakorvossal történjék konzultáció, esetleg rtg., MRI vizsgálat. Ezek eredményének birtokában akupunktúra és szakszerű kiropraktika kombinációja jöhet szóba, s ha ehhez még gyógytorna is társul, akkor a hatás garantáltan gyors és tartós lesz.

Túlsúly
A fogyókúrák kiegészítéseként az akupunktúra értékes segítséget nyújthat, mivel csökkenti az éhségérzetet, és fokozza az anyagcserét. Természetesen a túlsúly okát ki kell deríteni (konzultáció a háziorvossal, endokrinológussal, stb.), még mielőtt az alternatív kezelésbe belekezdünk. Akupunktúra alkalmazása különösen javasolt azoknak, akik pl. evési kényszerrel vagy csillapíthatatlan édesség utáni vággyal küzdenek. (lásd még a fogyókúráról és a súlytöbbletről szóló oldalakat)

Menstruációs problémák
Rendszertelen ciklusokkal, vagy erős menstruációs fájdalommal, görcsökkel, PMS tünetekkel szenvedő nők számára megoldást jelenthet az akupunktúra. Néhány kezelés után a tünetek enyhülhetnek, vagy megszűnhetnek, vagy a ciklus rendszertelensége kiszámíthatóbbá válik.

Miómák, petefészek ciszták
A felborult normál hormonális tevékenység, az eltolódott ösztrogén és progeszteron szintek aránya okozta elváltozások esetében – nőgyógyásszal történt konzultáció, és egy esetleges műtétet szükségtelennek tartó diagnózis birtokában – segítséget nyújthat az akupunktúra.

Hőhullámok, klimaxos panaszok
Sok nő életében okoz drámai változást a klimax beköszönte. Alvási problémák, az éjszakai izzadások, hőhullámok, feszültség, indokolatlan ingerlékenység, stb. tünetek esetében komoly segítséget jelenthet az akupunktúra.

Stressz, feszültség
Az akupunktúra képes oldani a feszültségeket, sőt a régóta elraktározott negatív érzelmeket is (bánat, harag, félelem, szorongás), melyek a leginkább gyengítik a szervezetet. Betegség vagy egy hirtelen bekövetkezett nagy stressz után az eredeti állapot akupunktúrás kezelésekkel helyreállítható. Többszöri lazító kezelés után, a tűk segítségével a páciens úgy érzi, mintha könnyebb lenne, hangulata javul és képesnek érzi magát szinte bármire. Bizonyos szervi elváltozások esetén azonban ez az állapot jóval lassabban, nehezebben, esetenként egyáltalán nem érhető el.