Kezelés és gyógyulás – Dr. Caroline Myss, A lélek anatómiája

Kedvenc idézeteim a könyvből:

„Az energiagyógyászat lényegét tekintve olyan holisztikus filozófia, ami azt tanítja, hogy: „Saját egészségem megteremtéséért én vagyok a felelős. Következésképpen bizonyos mértékig hozzájárultam betegségem kifejlődéséhez. Hozzájárulhatok betegségemből történő kigyógyulásomhoz, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg veszem kezelésbe érzelmi, pszichológiai, fizikai és spirituális lényemet.”

„Az energetikai szinten történő kezelésre egy sor terápiás lehetőség nyílik, mint például a pszichológiai tanácsadás, az akupunktúra,a masszázs, vagy a homeopátia. A gyógyulás legfontosabb alkotórésze azonban a páciens aktív részvétele marad. Az alternatív gyógymódok sikeréhez elengedhetetlenül szükséges az, hogy a páciens rendelkezzen egy belső erőkoncepcióval – egy olyan képességgel, mely belső energiát képes generálni és érzelmi erőforrásokkal látja el az embert, mint például az önmagunkban való bizalom érzése.”

„A betegség kialakulásához a negativitásnak kell dominálnia, s még inkább felgyorsítja a folyamatot, ha tudjuk, hogy bizonyos gondolataink, érzelmeink mérgezőek, mégis engedjük, hogy tudatos elménkben tenyésszenek. Ha például makacsul ragaszkodunk haragunkhoz, nagyobb esélyünk van a megbetegedésre, mivel a negatív rögeszmék táplálásának erőveszteség az elkerülhetetlen következménye.”

„Lehetünk vegetáriánusok, és futhatunk hat kilométert naponta, de ha megalázó vagy valamilyen módon romboló hatású kapcsolatban élünk, ha utáljuk munkánkat, vagy naponta csatákat vívunk szüleinkkel, energiaveszteséget – vagy erőveszteséget – szenvedünk egy olyan viselkedésminta következtében, ami betegséghez vezethet, vagy akadályokat gördíthet a gyógyulás útjába.”

„A kezelés és gyógyítás alatt nem ugyanazt a dolgot kell értenünk. A kezelés javulást hozhat, ha a betegség kifejlődésének fizikai szinten történő előrehaladását sikeresen ellenőrzésünk alá vontuk, vagy sikerült mérsékelni a rendellenességet. A kezelés folyamata nem kíván aktív részvételt. A gyógyítás ezzel szemben aktivitást igényel, maga a gyógyulás olyan belső folyamatot jelent, mely megköveteli magatartásunk, emlékeink, hiedelmeink felülvizsgálatát, s megkívánja, hogy a gyógyulás útjában álló valamennyi negatív mintánkat szélnek eresszük.”

„A nyugati orvoslás filozófiája a pácienst ártatlan – vagy legalábbis védtelen – áldozatnak tekinti, aki indokolatlan támadást szenvedett. …kezelés során a páciens egy, az orvos által előírt kezelési programot követ, ennélfogva a gyógyulását illetően a felelősség is az orvos vállán nyugszik. A páciens hozzáállása többnyire lényegtelen a kezelési folyamat szempontjából- a munka nagy részét úgyis a gyógyszereknek és a műtéteknek kell elvégezniük.

A holisztikus gyógykezelések során … a gyógyulás aktív részvételt kíván, nem tekinthetjük passzív eseménynek. Vissza kell magunkba vonnunk belső erőforrásainkat, rá kell lelnünk az anyagiasult erőre, magunk mögött kell hagynunk elavult hiedelmeinket és magatartásmintáinkat, és mindenek előtt új, egészséges tükörben kell szemlélnünk magunkat.”

„…ha tíz különböző gyógykezelés és terapeuta sem elég ahhoz, hogy jobbulás mutatkozzon, fontolóra kell vennünk valamiféle tudatos vagy tudattalan zavaró tényező lehetőségét, esetleg meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy gyógyulásunk e fizikai életforma elhagyásra való készülődést is magában foglalhatja.”

(Dr. Caroline Myss, A lélek anatómiája)