Inzulinrezisztencia (IR), Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS)

Az inzulinrezisztencia, mely lényegében a cukorbetegség előszobája, a szénhidrát anyagcsere egyensúlyának felborulása. Nőknél ennek szinte törvényszerű következménye a PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma), illetve a meddőség. Az inzulinrezisztencia endokrinológus által diagnosztizálható, egy inzulinterheléses vizsgálattal. Általában gyógyszeres kezelést igényel a betegség, de minden esetben nagyon jó eredményekkel alkalmazhatók a kiegészítő, egyéb holisztikus szemléletű kezelések, mint az akupunktúra vagy az akupresszúra, stb.

Az inzulinrezisztencia kezelésében elengedhetetlen fontosságú az életmódban történő változtatás. Ennek két alappillére a testmozgás, valamint a diéta.

A diéta szempontjából lényeges például, hogy a napi étkezések rendszeresek legyenek, megtartva a napi 160 vagy 180 grammos szénhidrát bevitelt. A testreszabott diéta biztosítja a szervezet megfelelő inzulin szintjét, csökkentve az inzulinrezisztencia például nőgyógyászati vonatkozású tüneteit.  A diétázáshoz ismerni kell a különböző ételekben lévő szénhidrátok mennyiségét és minőségét, valamint ezek jó arányú bevitelét. (nagyon jól használható telefonos applikációk tölthetők le kalóriaszámlálás, fehérje-, szénhidrát-, zsírbevitel kontrollálására)

A diéta mellett kiemelkedő fontosságú, hogy az elsősorban kardió jellegű testmozgást heti három- négy alkalommal (30-40 perc/alkalom) végezzünk.

Ezek alkalmazásával, szigorú betartásával, valamint az akupunktúrás kezelésekkel a lehető legoptimálisabb helyzetbe hozhatjuk a szénhidrát anyagcserét és megelőzhetjük ill. csökkenthetjük a szövődmények kialakulását.

Mindezekben gyakorlati életmód tanácsadással, diéta összeállításával tudunk Önnek segíteni.

Tudtad, hogy…? Még az egészséges embereknél is ronthatja a zsírban gazdag étrend a szervezet cukorkezelési képességét. Az inzulinrezisztencia azonban alacsonyabb zsírbevitellel csökkenthető. (Dr. M. Greger és Gene Stone Hogy ne halj meg)