Csodálatos Bach virágok

„A beteget gyógyítsd, ne a betegséget!”
Az emberiség történetében mindig nagy szerepük volt a gyógynövényeknek. Később a gyógyszergyártás alapjául szolgáltak a természetes hatóanyagok. A Bach-féle gyógyesszenciák azonban nem a növények fizikai alkotórészeiből állnak, hanem a virágokban lakozó energiát tartalmazzák. Ezt a gyógyító energiát speciális módon vonják el a növényektől és speciális oldatban tárolják.
Míg a hagyományos gyógyítás a fizikai tüneteket fizikai anyagokkal kezeli, a Bach gyógyesszenciák a láthatatlan okokat láthatatlan energiával gyógyítják.
A fizikai betegségek ezerféle változatát ismerjük. Az őket kiváltó lelki okok lényegesen kevesebben vannak. A Bach-virágeszenciák 38 féle állapotot azonosítanak, ezek bármelyike képes egészségkárosodást kiváltani a pszichén belül. A 38 féle eszenciát fő jellegzetességük alapján 7 kategóriába sorolták.  A kategóriák szellemi és érzelmi dimenziókat egyaránt magukba foglalnak.
A gyógyesszenciákat Bach két fő csoportra osztotta, az ún. “típus gyógyírek” a személyiséggel, a “segítő gyógyírek” pedig a psziché átmeneti hangulat váltásaival vannak kapcsolatban.
Ennek a gyógyításnak legszembetűnőbb tulajdonsága az eredendő jósága és tisztasága. Nem von maga után semmilyen fizikai kellemetlenség érzetet, és a természet legtisztább, legcsodálatosabb elemeivel van kapcsolatban.
Amikor Bach elkezdte a megfelelő virágok összegyűjtését, kizárt minden mérgező és az emberrel szoros kapcsolatban álló növényt. Csak természetes körülmények között élő növényeket választott. Az ezekben rejlő tisztaság és erő alkalmas a gyógyításra. Ezek a növények a természetes világ tiszta energiáit hordozzák, segítenek a természetes életre való ráhangolódásban. Hatásuk ugyan akkor nem csak abban rejlik, hogy megszüntetik, lecsillapítják személyiségünk zavarait, hanem különféle energiák működésén keresztül speciális problémák megoldásában  is hatékonyak.

Bach virágterápia
A Bach-virág cseppek segítséget nyújtanak, hogy szembe tudjunk nézni önmagunkkal, belássuk a hibáinkat és megtudjunk változni, azaz helyesen tudjuk élni az életünket. Ha így teszünk, hamarosan elérjünk az áhított gyógyulást is.
“Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mindegyik testet öltött lélek azért van itt a Földön, hogy tapasztalatot szerezzen, jobban megértse a dolgokat, majd tökéletesítse az egyéniségét a lélek által kijelölt eszményi célok érdekében. Tehát ne feledjék, a lelkük meghatározott munkát jelölt ki a számukra, és ha nem végzik el a feladatot, akkor összeütközésbe kerül a lélek és a személyiség. A személyiség, az ok-okozati összefüggés miatt, testi bajokkal válaszol.” Dr. Edward Bach: Gyógyítsd Tenmagad! (1931)
Dr. Bach felismerte, hogy a lelki egyensúly felborulása áll különböző betegségek kialakulásának hátterében.fehér virág

ÉRVEK A BACH VIRÁGTERÁPIA MELLETT:

  1. Egyszerű: kis energia ráfordításával hatékonyan segítheti saját lelkiállapotát, érzelmi kilengéseit.
  2. Természetes: Edward Bach által leírt módszer csak többnyire vadon élő növények virágait használja fel. Kivételt képez a forrásvíz, amely minden eszencia alapja is egyben, de önmagában is hatalmas gyógyító potenciált hordozó gyógyír. Ezek minden szintetikus anyagtól mentesek, a természet erejét felhasználva, szelíden, mellékhatásoktól mentesen gyógyítanak.
  3. Holisztikus szemlélet: ennél a terápiánál a vizsgálat tárgya valójában az egész ember (vagy állat) és nem csupán a fizikai tünetek összessége. A Bach-virágterápia arányában kevés figyelmet fordít a testi tünetekre, a betegségek súlyosságára, azonban a lelki diszharmónia megfigyelése és ezek alapján történő szerválasztás nagyobb figyelmet kap.
  4. A jelen számít, az itt és most: a virágterápia csak a pillanatnyi lelkiállapotra koncentrál, semmi mást nem tart lényegesnek csak a személyiség jellembeli torzulásait és a helyzethez való viszonyulást, a lelki megnyilvánulásokat.
  5. Szakértelem: A Bach virágterápia alkalmazásához nincs szükség sem orvosi végzettségre, sem különleges képességekre, csak a 38 eszencia alapos ismeretére, valamint jó megfigyelő képességre és nagyfokú empátiára.
  6. A szerek száma: a Bach-virágterápia rendszerében 38+1 (vészcsepp v. életmentőcsepp) különböző gyógyír található. A gyógyírek kiválasztása a Bach-virágterápiánál jóval egyszerűbb, mint például a homeopátiánál, ahol több ezer szerből lehet választani. A szerek kombinálásával nagyszámú variációra van lehetőség.
  7. Mennyiség: a Bach-virágeszenciák nem mennyiségi, hanem sokkal inkább minőségi aspektusokat hordoznak, felhasználásuk és hatásuk nem függ szorosan a felhígítás mértékétől.
  8. Veszélytelen gyógymód: A Bach-virágeszenciák természetes mivoltából fakadóan a használat során a túladagolás legkisebb veszélye sem áll fenn, a helytelen szerválasztás sem okoz semmilyen mellékhatást (mivel ekkor az eszenciák egyszerűen nem hatnak).
  9. Más gyógymódok: A virágterápia nagy előnye, hogy kiválóan alkalmazható más gyógymódokkal együtt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a virágeszenciák segítik mind a hagyományos gyógyszerek hatását, mind az egyéb természetgyógyászati gyógymódokat.

A lelki hatáson keresztül gyógyíthatók a testi panaszok is!

A virágesszenciák segítenek az önismeretben, a “belső gyermek” gyógyításában, támogatják az öngyógyító folyamatokat, visszaállítják a lelki harmóniánkat.

A Bach-virág cseppek segítenek, különböző negatív, illetve zavaró lelki és kedélyállapotok megszüntetésében.

A Bach-féle virágesszenciák természetes és szelíd módon enyhítik és harmonizálják a negatív állapotokat.

Segítenek akut és krónikus lelki problémák enyhítésében vagy megoldásában, támogatják a személyiségfejlődést.