Betegségeink háttere

Mi állhat egy megbetegedés hátterében?

Nem is gondolunk a legegyszerűbb dologra, mégpedig, hogy szervezetünk egyáltalán nem “kedveli” a Hideget, sokkal jobban szeretjük a meleg, napsütéses hónapjait az évnek. Mivel Európa közép keleti részén élünk, viszonylag kevés az igazán meleg hónapok száma, tehát nem meglepő, hogy a legtöbb panaszunk a Hideg, Nyirkos időszakokban jelentkezik.
Természetesen  önmagában ez a Külső Hideg nem betegíti meg a szervezetet, hacsak nincs valami, ami Belsőleg gyengíti a rendszert.

Miért okoz a hideg az egyik embernél betegséget, panaszokat, a másiknál nem?

Az egészséges ember testhőmérséklete 36-37°C között van. Ezen a hőmérsékleten a szervezet megfelelően tud működni. De mi biztosítja ezt a hőmérsékletet? Képzeljük el, hogy van egy központi „kazán” vagy „kályha” , amit, ha megfelelő tüzelőanyaggal látunk el, akkor jó hatásfokkal üzemel. Nem történik másképpen a szervezetünkben sem. Esetünkben ez a gyomor-bélrendszer.

Milyen tüzelőanyagtól működik a legjobban ez a fűtőrendszer?
A kályha analógiájára, legyen bármilyen jó az emésztőrendszerünk önmagában, ha nem megfelelő ételeket, italokat fogyasztunk, nem tudja feladatát teljesíteni!
Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákból készült tésztaféléket, a zöldségeket és a gyümölcsöket, a halféléket! Nem tilos a húsfogyasztás, sőt minden héten legalább egyszer ajánlott 10-15 dkg marhahúst is enni!

Nagyon fontos, hogy minden reggel a napot meleg jellegű folyadékkal, étellel kezdjük, és minden nap legalább egyszer együnk meleg ételt.
Minden nap, de télen különös tekintettel törekedjünk arra, hogy a főétkezés meleg levest is tartalmazzon!
A szervezet energiatartalékait ne pazaroljuk a gyomrunkba bekerülő Hideg ételek felmelegítésére, hiszen akkor nem marad elég energia az emésztési folyamatokra! Azok a táplálékok, melyek nem emésztődtek meg tökéletesen, zsír formájában, súlyfelesleget képezve lerakódnak a testünk különböző területein.
A jól megemésztett étel „elég” a szervezetünkben, megmelegítve végtagjainkat, biztosítva a mozgáshoz, gondolkodáshoz szükséges energiát. Az így termelt Meleg biztosít védelmet a Külső Hideg támadásaitól is,  és működteti a szervezetet. Éppen ezért tartózkodjunk az un. „üres kalóriát” tartalmazó ételek fogyasztásától, mint pl. alkohol stb.
Ha nincs meg a kellő védelem, a Hideg nagyon könnyen bejut a szervezetünkbe és akadálytalanul támadhatja pl. a torkot. Útja során panaszokat okozhat azokon a helyeken, ahol kis ellenállásra talál. A panaszok sokféleségét az okozza, hogy a gyenge pontok más és más helyen helyezkedhetnek el a szervezetben.

Természetesen nem csak az un. „külső” HIDEG okoz Qi keringési zavart. nem szabad elfelejteni, hogy az emésztés nem kizárólag az ételek megemésztéséről szól. a lelki emésztésünk legalább ilyen fontos tényező az egészségünk romlását tekintve, okozhatnak „HIDEG” hatást a Qi keringésében.
Lehetnek a szervezetben olyan Qi keringési akadályok, melyek a hosszú, esetleg több éves Hideg behatástól vagy egyéb működészavaroktól alakultak ki. Ezek megkeresésében és feloldásában segít a keleti orvoslás. Az akupunktúrás kezelés megfelelő étkezéssel, életmódbeli változtatással párosítva nagyon gyorsan megszüntetheti a hideg okozta betegségeket, azok kialakulásának okait.

Egészségmegőrzés:

Étkezzünk, gondolkodjunk, éljünk tudatosan  úgy, hogy megfelelő mennyiségű jótékony  Meleg képződhessen szervezetünk „fűtőrendszerében”.