Az akupunktúrával az okot vagy csak a tüneteket kezelhetjük?

panaszaink, tünetek

Panaszaink a szervezetünk jelzései számunkra. Érdemes figyelni ezekre! Ne gyártsunk kifogásokat és ne keressünk látszatmegoldásokat!
Pácienseimet, ha indokolt, elküldöm egy-két fontos vizsgálatra, hogy kizárhassuk pl. egy komoly betegségnek még a gyanúját is, vagy ellenkező esetben igazoljuk azt. Ilyenkor valószínűleg csak kiegészítésként jöhet szóba számára a hagyományos kínai orvoslás (HKO) módszere. Az első konzultáció alkalmával állítom fel a HKO szerinti diagnózist. Sok fontos információ nyerhető a páciens megjelenéséből, kézfogásából, tekintetéből, hangjából stb. és az igen egyszerű, a páciens állapotára, életmódjára stb. vonatkozó kérdésekből. A válaszok az illető megfigyeléseire, érzéseire alapulnak, értékelésük is ennek megfelelően történik.

Ezek mind tájékoztatnak a beteg energetikai állapotáról, és hozzájárulnak a minél pontosabb diagnózis felállításához.
A HKO gondolatvilága alapvetően energetikai szemléletű és oki terápiára törekszik. Tehát soha nem elsősorban a tünetek kezelése, hanem az azokat kiváltó okok felkutatása és megszüntetése áll a középpontban. Az okokat mindenekelőtt a fizikai testben, illetve a környezeti ráhatásokban keresi. Azt tartja, hogy a fizikai test különböző funkciójának gyengülése mögött mindig meghúzódik valamilyen energetikai diszharmónia. Az akupunktúra ezt a diszharmóniát igyekszik megszüntetni, helyreállítva ezzel a test energetikai (Yin/Yang) egyensúlyát.