Nőgyógyászati folyások

Az egyik leggyakoribb panasz, amivel a nők a nőgyógyászhoz fordulnak, a különféle folyások.

Gyakran a kis mennyiségű, nem viszkető, nem kellemetlen szagú, általában fehér vagy halványsárga színű hüvelyi folyást  kóros folyamatnak gondoljuk.
Tudni kell azonban, hogy pl. a magasabb ösztrogénszint (pl. fogamzásgátló-szedés), a stressz és a nemi izgalom hatására bőségesebb váladék termelődik, ami keveredik a lelökődött nyálkahártya sejtekkel, baktériumokkal.
A hüvely savas pH-ja az ott levő nyálkahártya épségét biztosítja, így a gombák, baktériumok nem tudnak megtelepedni. Minden olyan hatás, ami a hüvely savasságát csökkenti, fokozza a hüvelyfertőzés veszélyét.

Kóros hüvelyi folyás
Lehet egy egyszeri fertőzés okozta panasz, de vannak visszatérő, éveken át kezelésre szoruló tünetek is.
A túlzásba vitt tisztálkodás ― például gyakori hüvelyöblítés, szappanos altesti mosakodás ― is felboríthatja a hüvely baktériumflórájának egyensúlyát, és kedvezhet a gombák, baktériumok megtelepedésének, elszaporodásának.
A kóros hüvelyi folyás nem maga a betegség, hanem fontos figyelmeztető tünet. Mindig meg kell keresni és kezelni kell az okot/okokat!

Minden folyás esetén kötelező a nőgyógyászati vizsgálat elvégzése!
Sohasem szabad elfelejtkezni arról, hogy hüvelyi folyás esetén ― amennyiben azt fertőzés okozta ― kezeljék partnert is, hogy a visszafertőződés megelőzhető legyen.

A folyás színe alapján elkülöníthetőek az okozók (baktériumok, gombák, vér stb.)
Minimális fehér folyás, minden egyéb tünet nélkül lehet a hüvely öntisztulási folyamatának a része.

Menstruációt követő jelentkező folyás
A menstruációs váladék ideális környezet a baktériumok elszaporodásához.
A menstruáció utáni néhány napos hüvelyi folyást a savas flóra hiánya okozza, ami ebben a pár napban hüvelyi fertőzésekhez vezethet.

Egyéb gyakori ok:
Cukorbetegség első tünetei között szerepelhet a nem gyógyuló hüvelyi folyás. A cukorbetegségnek emellett lehetnek egyéb tünetei is, mint például szájszárasság, sok folyadék fogyasztása, a vizelet mennyiségének a megnövekedése, fogyás, a bőrön gennyes elváltozások, viszketés.
Makacs hüvelyi folyás esetén mindig el kell végeztetni a vércukor vizsgálatot!
Antibiotikum szedése során a hüvely baktériumflórája általában károsodik, és a gombák elszaporodnak, ami szintén hüvelyi folyás okoz.

Hüvelyi folyás okának megállapítása és kezelésének lehetőségei a keleti orvoslás szerint.
Jó lehetőséget biztosít a keleti orvoslás módszereinek igénybe vétele, a panaszok, tünetek más szemszögből való vizsgálata.
Ezen panaszok egyik leggyakoribb oka a HIDEG, aminek könnyen észrevehető jele a hideg láb és kéz.
Az akupunktúrás kezelés sokat segíthet a hideg láb okozta panaszok, többek között az ilyen eredetű hüvelyi folyások megszüntetésében. Nem egy esetben már egyetlen kezelés is sokat javít a panaszokon, hiszen olyan  “csatornák, meridiánok” működését teszi szabaddá, melyek “pangása” jelentős szerepet játszik ezeknek a panaszoknak a kialakulásában, fennállásában.

Akupunktúrás kezelést ilyen esetekben legalább hetente egyszer érdemes elvégezni, valamint szükséges életmódbeli változtatásokat tenni és a panaszok megszűnését követően fenntartó kezeléseket végezni (pl. három havonta 2-2 alkalom).