Meddőség

Ha nem jön a baba…

Több éves próbálkozás után, amikor nem jön a várva várt baba, viszonylag rövid idő után felmerül a meddőség gondolata. Fontos, hogy legalább 1 évet érdemes türelmesnek lenni! ― hacsak nincs konkrét akadálya a terhesség létrejöttének ― és csak azután kell fontolóra venni a meddőség lehetőségét.

Minden esetben nagyon fontos, hogy a pár mindkét tagját megfelelően kivizsgálják, hiszen nem ritkaság a férfi meddőség!

Negatív leletek mellett előfordulhatnak egyéb, nem feltétlen nőgyógyászati vagy urológiai jellegű panaszok, akár a pár férfi, akár a nő tagjánál. Ilyen pl. a rendszeresnek mondható fejfájás, feszült lelkiállapot (stressz), emésztési gondok stb.

Pár szó a férfi meddőségről

Az ő vizsgálatuk sokkal egyszerűbb, fájdalom mentesebb, és a probléma is az esetek jó részében könnyen kezelhető.
Kell egy jó urológus! Nagyon gyakori a huszon-, harmincévesek körében az idült prosztatagyulladás. Panasszal legtöbbször nem jár, de nemzőképtelenséget okozhat.
Kezelése antibiotikummal történik. A HKO, ezen belül az akupunktúra lehet kiegészítője a terápiának, hiszen akár kiderülhet a krónikus betegség oka is (érdemes pl. megfigyelni a lábfejek esetleges hidegségét).
Önvizsgálattal kideríthető, hogy a herezacskón nincs-e visszér. Az elváltozás sokszor fájdalmatlan, azonban okozhat nemzőképességi zavarokat.
Alacsony a spermiumszám, vagy kevés  élő, jól mozgó spermium is okozhatnak meddőségi panaszokat, de ezeken  megfelelő hormonpótlással lehet segíteni.

Pár szó a női meddőségről

Életkori szempontok ― nyilván nem szerencsés, ha egy harminc év feletti nőnél derül ki, hogy gondok vannak a gyermekvállalás körül. Fontos, hogy legyen egy jó nőgyógyász/endokrinológus, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, a hormonszintek ellenőrzését, inzulinrezisztencia-szűrést stb.

Anatómiai okok ― rendezésük a nőgyógyász feladata a lehetőségekhez mérten.

Egyre gyakoribb, hogy a vizsgálatok semmi kórosat nem igazolnak, azonban kiderül egy hagyományos kínai orvoslással (HKO) foglalkozó orvos számára, hogy pl. komoly életmódbeli változtatásokra van szükség.

Ilyen esetekben hatékony segítség lehet az akupunktúra és néhány megszívlelendő életmód tanács. Ezekkel adott esetben rendezni lehet pl. egy rendszertelen menzeszt, menstruációs cikluszavarhoz kötődő visszatérő alhasi görcsöket (PMS),  stb.

Amikor már a szinte minden vizsgálaton túl van a pár, akkor ott van az inszemináció lehetősége.
Akkor esnek kétségbe a legtöbben, amikor a többedik beültetés után sem jön létre a terhesség.
A menstruációs problémák rendezése szinte elkerülhetetlen a gyermekáldás eléréséhez.
Tapasztalataim szerint a rendszertelen menstruációnak, ill. PMS-nek, valamint akár a meddőségnek a kísérő jelensége az ún. „hideg láb”. Ha valakinek rendszeresen hidegek a lábfejei, valószínűsíthető ún. „hideg méh” típusú meddőség.

„Hideg méh” típusú meddőség

Ez azt jelenti, hogy a lehűlt talpunkon  keresztül akadálytalanul eljut a HIDEG a kismedencébe. A hideg tulajdonsága, hogy összehúz. Összehúzza a kismedencei szervek ereit, így pl. a méh nyálkahártya ereket, nem lesz jó a nyálkahártya tápláltsága, elvékonyodik és alkalmatlan lesz a megtermékenyített petesejt befogadására, megtartására, táplálására.
Figyeljünk oda, hogy ne legyen hideg a lábunk!  A lábaink melegítésével a közérzetünk is sokkal jobb lesz! A hideg láb okozta „hideg méh” típusú meddőség nagyon gyakori.

A hideg lábak okozhatnak többek között aranyerességet, rendszeres felfázásokat, ha a HIDEG a kismedencében marad. Amikor a HIDEG fölfelé halad, megfigyelhetjük, hogy akár rendszeres légúti panaszokat is okozhat (évente 5-10 megfázásos időszak).

Gyermekvállalás előtt fontos megismernünk és „rendbe hoznunk” saját szervezetünket,  hogy egészséges gyermekünk születhessen.

22696_tevhitek-teherbeeses-300-d00016B6Aaf5762b5cdb3Ebben hatékony kiegészítő lehet az akupunktúrás kezelés.  Több eredménytelen, akupunktúra nélküli inszemináció után, elkezdve az akupunktúrás kezeléseket, sok esetben bekövetkezik a várva várt terhesség.