Meddőség

meddőség, terhességHa nem jön a baba…

Mintegy 26 %-kal növelhetjük a teherbeesés valószínűségét, ha a nyugati orvoslás módszereit kombináljuk a hagyományos kínai akupunktúrával.

Minden esetben nagyon fontos, hogy a pár mindkét tagját megfelelően kivizsgálják, hiszen nem ritkaság a férfi meddőség!

Negatív leletek mellett előfordulhatnak egyéb, nem feltétlen nőgyógyászati vagy urológiai jellegű panaszok, akár a pár férfi, akár a nő tagjánál. Ilyen pl. a rendszeresnek mondható fejfájás, feszült lelkiállapot (stressz), emésztési gondok stb.

Pár szó a férfi meddőségről

Az ő vizsgálatuk sokkal egyszerűbb, fájdalom mentesebb, és a probléma is az esetek jó részében könnyen kezelhető.
Kell egy jó urológus! Nagyon gyakori a huszon-, harmincévesek körében az idült prosztatagyulladás. Panasszal legtöbbször nem jár, de nemzőképtelenséget okozhat.
Kezelése antibiotikummal történik. A HKO, ezen belül az akupunktúra lehet kiegészítője a terápiának, hiszen akár kiderülhet a krónikus betegség oka is (érdemes pl. megfigyelni a lábfejek esetleges hidegségét).
Önvizsgálattal kideríthető, hogy a herezacskón nincs-e visszér. Az elváltozás sokszor fájdalmatlan, azonban okozhat nemzőképességi zavarokat.
Alacsony a spermiumszám, vagy kevés élő, jól mozgó spermium is okozhatnak meddőségi panaszokat, de ezeken megfelelő hormonpótlással lehet segíteni.

Pár szó a női meddőségről

Életkori szempontok ― nyilván nem szerencsés, ha egy harminc év feletti nőnél derül ki, hogy gondok vannak a gyermekvállalás körül. Fontos, hogy legyen egy jó nőgyógyász/endokrinológus, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat, a hormonszintek ellenőrzését, inzulinrezisztencia-szűrést stb.

Anatómiai okok ― rendezésük a nőgyógyász feladata a lehetőségekhez mérten.

Egyre gyakoribb, hogy a vizsgálatok semmi kórosat nem igazolnak, azonban kiderül egy hagyományos kínai orvoslással (HKO) foglalkozó orvos számára, hogy pl. komoly életmódbeli változtatásokra van szükség.

Amikor már a szinte minden vizsgálaton túl van a pár, akkor ott van az inszemináció lehetősége.

Egy összehasonlító tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy abban a kontroll csoportban, ahol az inszeminációt az akupunktúrával kombinálták a tapasztalat szerint 65,5% – ban, míg ezzel szemben a csak inszeminación átesett nők esetében, csak 39,4% -uknál alakult ki várandósság.

Akkor esnek kétségbe a legtöbben, amikor a többedik beültetés után sem jön létre a terhesség.
A menstruációs problémák rendezése szinte elkerülhetetlen a gyermekáldás eléréséhez.
Tapasztalataim szerint a rendszertelen menstruációnak, ill. PMS-nek (premenstruációs szindróma) valamint akár a meddőségnek a kísérő jelensége az ún. „hideg láb”. Ha valakinek rendszeresen hidegek a lábfejei, valószínűsíthető ún. „hideg méh” típusú meddőség.

„Hideg méh” típusú meddőség

Ez azt jelenti, hogy a lehűlt talpunkon  keresztül akadálytalanul eljut a HIDEG a kismedencébe. A hideg tulajdonsága, hogy összehúz. Összehúzza a kismedencei szervek ereit, így pl. a méh nyálkahártya ereket, nem lesz jó a nyálkahártya tápláltsága, elvékonyodik és alkalmatlan lesz a megtermékenyített petesejt befogadására, megtartására, táplálására.
Figyeljünk oda, hogy ne legyen hideg a lábunk!  A lábaink melegítésével a közérzetünk is sokkal jobb lesz! A hideg láb okozta „hideg méh” típusú meddőség nagyon gyakori.

A hideg lábak okozhatnak többek között aranyerességet, rendszeres felfázásokat, ha a HIDEG a kismedencében marad. Amikor a HIDEG fölfelé halad, megfigyelhetjük, hogy akár rendszeres légúti panaszokat is okozhat (évente 5-10 megfázásos időszak).

Gyermekvállalás előtt fontos megismernünk és „rendbe hoznunk” saját szervezetünket, hogy a várandósság panaszmentes legyes és egészséges gyermekünk születhessen.

Mindebben hatékony kiegészítő lehet az akupunktúrás kezelés, ami akár 26 %-kal növelheti a teherbeesés valószínűségét.