Klimax és kezelése

klimax és kezeléseAz ún. „klimaxos panaszok” már évekkel az utolsó menstruáció előtt jelentkezhetnek, és akár évekig is eltarthatnak: ingerlékenység, hőhullámok, verejtékezés, szívdobogás, szédülés, fülzúgás, keringési zavarok, lábdagadás, fejfájás, súlygyarapodás, alvászavarok, de előfordulhatnak pszichés, illetve ún. pszichoszomatikus elváltozások is, mint például szomorúság minden ok nélkül, rosszkedv, depresszió, szorongás, az érdeklődés hiánya, a szexuális vágy csökkenése és fáradékonyság.

A változó korban elsősorban a nők – bár ismerünk férfi-klimaxot is – szervezetében olyan változások történnek, melyek az egyes szervfunkciók egyensúlyának felborulásához vezetnek önmagukban is. Természetesen senki nem mentes a napi stressztől, a munkahelyi izgalmaktól, egy kamasz gyermek nevelésével járó bosszúságoktól, stb. Ezek mind-mind hozzájárulnak a „rosszul érzem magam a bőrömben” érzéshez.

Az akupunktúrás kezelések hozzásegítenek a lelki és a testi harmónia visszaállításához, segít a szervezet energetikai „felborulásának” visszahangolásában, élhetővé téve a hétköznapokat is.

Az akupunktúra és a gyógynövények együttes alkalmazásával, valamint egyéb életmódbeli változtatással, pl. az étkezésre való odafigyeléssel, a megfelelő testmozgással, és megfelelő folyadékbevitellel a panaszok csökkenthetőek.

Tudtad, hogy…? A nyugati orvoslásban olyan népszerű hormonpótló gyógyszerek helyett a keleti medicina bizonyos növényeket használ, mint pl. a bab-félék, gabonafélék, bizonyos zöldségek, gyümölcsök. Ezek a növények a biológiailag aktív izoflavonoidot tartalmazzák, amelynek kémiai szerkezete megegyezik a női hormonokéval.
A szójabab talán a legismertebb, amelyben a női hormonhoz hasonló természetes anyag található, és alternatívát jelenthet a hiányzó hormonmennyiség pótlására.

Gyuri bácsi, ahogy mindig, itt is a megelőzésre hívja fel a figyelmet. „Ha ezeket a gyógynövényeket, de különösen a cickafarkat a nők egész életükön át, rendszeresen fogyasztják, akkor a változókori problémákat észre sem fogják venni” – mondja a bükki gyógynövények szakértője

Közönséges cickafark Változókorban a megborult hormonháztartást szelídíthetjük vissza a cickafarktea fogyasztásával, amelynek eredményeképpen a hőhullámok is csillapodhatnak. Palástfű Klimaxnál csökkenti a verejtékezést, jó hatással van a hormonháztartásra és oldja a görcsöket, valamint a rosszullétek megelőzésében és enyhítésében is hatásos. Pásztortáska A változókorban gyakran tapasztalható elhúzódó vérzések kezelésére is bevált gyógynövény.