Ízületi fájdalmak

Mozgásszerveinkkel egészen addig nem foglalkozunk igazán, amíg egy napon arra nem ébredünk, hogy valami fáj. A fájdalom jelentkezése, akár kis ízületről, akár nagy ízületről legyen szó, nincs korhoz kötve. Okozhatják sérülések, gyulladások, deformitások, kopások, rossz mozdulat, reuma stb.. A leggyakoribb ez az utóbbi.
HKO szerint az egy vagy akár több ízületet érintő reumásnak nevezett panaszokat a HIDEG, és a NEDVESSÉG okozza.
Sajnos hajlamosak vagyunk az első figyelmeztető jeleket fájdalomcsillapítókkal kikapcsolni, pedig a szervezet másképpen nem tudja a tudtunkra adni, hogy baj van, mint, hogy fájdalmat jelez.izületek_1266426157
Érdemes ekkor nem rögtön a “tüzet oltani”, hanem a tűz okát felkutatni. Ilyen esetekben általában a szervezet egyéb működési zavaraira is fény derülhet. Az ilyen típusú fájdalom adott esetben jól reagál az akupunktúrás kezelésre. Fontos, hogy a panaszok megjelenése után minél előbb, kezdjük meg a kezeléseket.
Az akupunktúrás kezelés akkor is csökkentheti a panaszokat, ha már deformitások, kopások jelentkeztek. Természetesen „visszacsinálni” az eredeti ép-ízületi viszonyokat nem lehet, de az ízületek (vér-, nyirok-, csi-) keringésének javításával komoly állapot javulás érhető el.
A kezelési lehetőségek palettáján szerepelnek még a MD orvosi kollagén terápia.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kiegészítő mozgásterápiának  mekkora szerepe van az ízületi betegségek rehabilitációjában!