Gyomorpanaszok, gyomorégés

Mára már világjelenség, hogy az utcákon rosszkedvű, stresszes, mosolytalan, savanyú arcú embereket látunk! A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) gondolkodása szerint ennek hátterében a többlet savat (Tűz) termelő gyomor, azaz a „Gyomor Tűz” állhat. gyomorfájás, hasfájás

 A szellemileg, lelkileg, fizikálisan túlterhelt emberek legfőbb panasza a gyomorégés, gyomorfájdalom, rekedtség, köhögés stb. 

Ami talán nagyobb aggodalomra adhat okot, hogy már iskolás (6-8 éves!!!) gyermekek is produkálják a túlterhelt felnőttek ismert tüneteit. Fejfájósak, has-fájósak, gyomorfájósak. Fontos tényező lehet a szülő-hiány, a szeretethiány, a megfelelni vágyás és a hovatartozás dilemmája.

A család, a szülők feladata lenne, hogy megtanítsák gyermekeiket az Életre, a stresszhelyzetek kezelésére, azonban a gond ott kezdődik, hogy a felnőttek többsége ugyanezekkel az érzésekkel, panaszokkal küzd, és nem tudja kezelni…

A stresszen kívül persze számos egyéb ok állhat a gyomorpanaszok hátterében. Az alternatív megoldások választása előtt ajánlott egy gasztroenterológus szakorvos, esetleg belgyógyász orvos felkeresése.

Amennyiben műtéti megoldást indokoló, vagy maradandó károsodást NEM! diagnosztizáltak, nagy segítséget nyújt a „külvilág” (időjárás, munka, étkezés stb.) és a szervezetünk közötti egyensúly fenntartásában az akupunktúrás kezelés. A HKO szerint az „emésztés” az egyik fő tengelyünk, ennek rendben kell lennie!

Tudtad, hogy… az alacsony zsírtartalmú tej semlegesíti a termelődött gyomorsavat. A legtöbb tejtermék esetében figyelni kell, hogy az alacsony zsírtartalmút fogyassza, akinek pl. refluxbetegsége van.