Gerincpanaszok

„Jaj, a hátam odavan…!”
Derékfájás, gerincpanaszok

Hiába, az ember alapvetően nem a két lábra állásra lett teremtve. Ebből kifolyólag aztán rengeteg problémánk adódik ebből, melyek az évek múlásával csak fokozódnak.

A négylábú rokonaink testsúlya négy kis talpacskán, nagy biztonsággal nyugszik, míg az ember (két) talpon  egyensúlyoz, és a talpakon, anatómiailag, gyakorlatilag három párnázott terület hivatott csökkenteni a járás, futás stb. okozta terheléseket. Ezek a sarok, ill. a keresztirányú haránt boltozat két végének területe. Optimális esetben, gyermekkorban még megtartottak ezek a viszonyok, de ahogy városiasodunk – cipőt hordunk, aszfalton járunk stb. az anatómiai adottságaink minősége romlik. Egy rossz alátámasztás törvényszerű következménye, hogy az egyensúlyi helyzet megtartása érdekében különböző kényszertartások rögzülnek, elkezdünk olyan ízületeket terhelni, melyeknek esetleg más szerepük is van, mint hogy az egyenes tartásban részt vegyenek. Itt a városi ember mozgásszegény életmódjáról, testsúly növekedéséről nem is beszélünk. Tehát egy rossz alátámasztás generálja először a lábfej kis ízületeinek, a boka, majd a térd, csípő, az egész gerincoszlop, nyakcsigolyák ízületeinek fájdalmát, fejfájást, szemmozgási zavarokat. A nagy ízületek torzulásából adódnak a láb- és kéz-ujjzsibbadások, hideg kezek és lábak, érzészavarok stb.

Man with enhanced spinal column, rear view (Digital Composite)

Hát- és derékfájás esetén először mindig azt javaslom, hogy egy reumatológus, ill. ortopéd szakorvos lássa a beteget, ha szükséges, az ő javaslatára végezzenek el egyéb képalkotó vizsgálatot. Komoly betegségek is húzódhatnak a háttérben, ezeket mindenekelőtt ki kell zárni!

Súlyos esetekben, amikor pl. a gerincsebész műtéti megoldást javasol, ott az alternatív kezeléseknek nincs helyük.
Amennyiben azonban az állapot még nem ilyen rossz, igen népszerűek az alternatív gyógymódok, melyek egy része biztonságos és bizonyítottan hatásos.
Az akupunktúra nagyon elterjedt módszer, mely során az ősi kínai gyógymódban is leírt “trigger-fájdalom” pontokat finom tűvel, vagy egyéb módon (akupresszúra, lézer, stb…) ingerelve, a fájdalom csökkenthető.
Az alternatív terápia kiegészítői:
– MD orvosi kollagén terápia
– Gyógyteák, “táplálék kiegészítők”
– Gyógytorna

A kínai és a népi gyógyászatban régóta alkalmazott gyógynövények szerepe a természetes gyógymódok előretörésével újra előtérbe került. Csak egy példa: Az ördögkarom kivonat napi 800 mg adagja egy német közlemény szerint 9 napra növelte a krónikus hátfájós betegeknél gyógyszermentes időszakot. Az Energy- készítmények kiválóan kombinálhatóak az akupunktúrás kezelésekkel, később önmagukban is alkalmasak lehetnek egy viszonylag nyugalmi állapot fenntartására.

– Stressz-hatások csökkentése
Jól ismert a stressz izomtónus növelő hatása, mely tovább ronthatja a fennálló gerincpanaszokat. Jól ismert az is, hogy a krónikus derékfájós betegek nagy részénél főként a munkahelyi, de egyéb életviteli problémák is fokozzák a fájdalmakat.
A különféle relaxációs technikák, mint a meditáció, sport, jóga, tai-chi, bio-feedback, hobbik, utazás, természetjárás, stb. egyaránt hatásosak lehetnek. Mindenkinek meg kell találnia a számára legjobban működő technikát.

Lumbágó, isiász és nyaki merevség

Akupunktúrás kezelésekkel, valamint a MD orvosi kollagén terápiával a mozgásszervi fájdalmak, krónikus deréktáji fájdalom és a nyakcsigolyák krónikus fájdalom-tünetei enyhíthetőek. Az isiászos derékfájás legtöbbször a keresztcsontot és a csípőlapátot összekötő ízület blokkjának eredménye. A fájdalom olyan intenzív lehet, mint egy porckorongsérvnél, noha a röntgenorvos ezt nem észleli. Ilyen esetekben az akupunktúra és a kiropraktika gyors megoldást jelenthet a blokkok feloldásában. A nyakcsigolyák területén létrejött feszülés, karokba sugárzó fájdalom ugyancsak hamar kiküszöbölhető manuális terápiával és akupunktúrával. Az akupresszúrás masszázs támogatja a gyógyulási folyamatot. Természetesen mindezek csak akkor működnek, ha az illető hajlandó mindent megtenni, változtatni az életmódján, hogy „tehermentesítse” testének vázszerkezetét.

Nagyon fontos a megelőzés! Döbbenetes számomra, hogy minden második tizenéves gyermek az iskolában gyógytestnevelésre ítéltetett. Ilyen rossz a helyzet?! Tanítsuk meg és szoktassuk rá gyermekeinket a rendszeres mozgásra, kényelmes, jól felépített lábbeli viseletére, készíttessünk lúdtalpbetétet (nem a készen kapható, mindenki lábára „jó” betét), járjunk velük úszni (háton úszás!), nagyon jó a vízi torna stb. Nekünk sem fog ártani!