Fejfájás, migrén

„Nincs idő a fejfájásra…” szól a reklámszöveg.

A fejfájás egy úgynevezett vezető tünet, ami miatt a legtöbb fájdalomcsillapítót használjuk.

Nyugati orvoslás: A panaszok hátterében a kivizsgálások során szerencsére legtöbbször semmi komoly szervi elváltozást sem találnak, így a beteg tüneti kezelésre, fájdalomcsillapítókra szorul, gyakran évtizedeken keresztül. Minden fejfájás okának kiderítésekor, illetve a fejfájás jellegének megváltozása esetén részletes orvosi vizsgálatot kezdenek: a legelső lépés a vérnyomásmérés! Elkerülhetetlen a CT és/vagy az MRI vizsgálat, a koponyán belüli anatómiai elváltozások kizárására! A fejfájásnak banális oka is lehet, pl.: a kevés folyadékfogyasztás. Ilyenkor gyakoriak a homloktáji panaszok. Homloktáji és a szembe sugárzó, vagy a szemből a homlok felé sugárzó panaszokat okozhatnak szembetegségek is. Érdemes ilyen fájdalmak esetén szemészeti vizsgálatra is elmenni.
HKO: Általában homloktáji fejfájás Gyomor-csatorna tünet. Nagyon gyakori, hogy a migrénes panaszok hátterében a FA elem, azaz a Máj – Epe funkciókör működési zavarok állnak. Nem véletlen…!

Nyugati orvoslás: Nem egy esetben előfordult, hogy epekövesség okozza a migrénes fejfájást. A fejtetőn jelentkező fejfájások hátterében állhat vérnyomás probléma, de kiválthatja egy, még vérnyomás emelkedést nem okozó, erős stressz hatás is. A tarkótáji fejfájás kialakulhat nagyon magas, de nagyon alacsony vérnyomás esetén is. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezt a típusú fejfájást a nyaki gerinc betegségei, valamint a rossz tartás, a nagy belső feszültség miatti feszes vállizmok is okozhatják, illetve megfigyelhető egyes szembetegségekben is.
HKO: Nagyon gyakori, hogy nedves jellegű időjárási viszonyok mellett a fejben teltségérzés, nehézség érzés, a gondolkodás lelassulása érezhető. A frontérzékenység ilyen megnyilvánulása általában a FÖLD elemhez köthető, melyet a Lép működés (funkció) gyengesége kíséri (természetesen nem egészen a nyugati orvoslásban értelmezett lépről van szó), ami akupunktúrás kezeléssel jól korrigálható.
A beteg a kínai orvoslás módszereivel történő kikérdezése tág teret ad a fejfájás okának kiderítésére. Ezek az okok képalkotó vizsgálatokkal általában nem láthatóak ki, és az anatómiai eltérések, valamint a laboratóriumi értékek is legtöbbször a normál tartományban mozognak.

A gyakorlati tapasztalatok alapján a fejfájások eredményesen kezelhetők akupunktúrával. Már néhány alkalom után jelentős változásokról számol be a beteg olyan esetekben is, amikor a fejfájás évtizedek óta tart. A fenntartó kezelésekkel (háromhavonta, évszakváltásokkor, 2-2 alkalom) elérhető, hogy a fejfájás csak a múlt kellemetlen emléke legyen.

Tudtad, hogy… a gyömbért évszázadok óta használják fejfájás ellen? Migrénes pácienseknek javasolták, hogy a roham közeledtének legelső jelénél egy teáskanálnyi őrölt gyömbért keverjenek egy pohár vízbe, igyák meg. A migrén 30 percen belül csökkent. Ezt több alkalommal sikerrel ismételték meg.

( Dr. M. Greger és Gene Stone: Hogy ne halj meg)